Ефекти та склад пуера

Багато любителів чаю помічали незвичайні властивості китайського чаю пуер, які виявляються завдяки теаніну, кофеїну та іншим біологічно активним речовинам, що входять до його складу.

Який ефект має пуер?

Регулярне вживання китайського чаю робить життя значно легшим і розслабленішим. Це видно не лише з досліджень одіозних британських чи патріотично налаштованих китайських учених.

Ті любителі чаю, яким знайомий ефект пуера, добре знають, яку дію чинять на організм їхні улюблені сорти. Деякі люди відчувають певною мірою змінені стани свідомості, а також почуття спокою, щастя, умиротворення. Для деяких вживання чаю пуер цікаво насамперед почуттям бадьорості, припливом сил, потужним тонізуючим ефектом. Однак, яка основна діюча речовина зумовлює ефект чаю пуер і робить його таким потужним?

У чому полягає тонізуючий ефект пуеру?

Діюча речовина чаю

Вперше основну діючу речовину, L-теанін, яка обумовлює ефект пуера, виявили та синтезували у 1949 році. Ця амінокислота дивовижно діє на організм людини, покращує настрій, дарує позитивні відчуття, значно знижує ризик розвитку старечого склерозу. Максимальна кількість цієї амінокислоти міститься в молодих нирках чайних кущів, особливо в такс, що ще не розкрилися, типсах.

Вченим абсолютно точно відомо, що L-теанін, що міститься в пуері та іншому чаї, стимулює синтез такої речовини, як дофамін, відомого як гормон радості, любові та щастя. Концентрація теаніну в чайному листі безпосередньо залежить від якості чаю, відповідно, чим якісніший чай, тим більше теаніну в ньому буде утримуватися, загалом його вміст у листі коливається від 0,2 до 2,25 %.

Найбільший вміст теаніну спостерігається у жовтих та білих чаях. Ті любителі чаю, які хочуть знати, який ефект від пуера найцікавіший для сучасної людини, повинні розуміти, що щоденне вживання цього зеленого чаю не тільки покращує пам’ять, а й підвищує швидкість мислення. Регулярні чаювання з використанням якісного чаю значно покращують стан організму та є ефективною профілактикою хвороби Альцгеймера.

Як взаємодіють теанін та кофеїн

У чаї крім L-теаніну міститься також і кофеїн. Теанін пом’якшує та продовжує дію кофеїну, який міститься у чаї та екстрагується у настій при заварюванні. Ще один цікавий момент, який зацікавить любителів азіатської кухні, цей той факт, що L-теанін має той самий смак «umami», став таким популярним у японській кухні завдяки різноманітним соусам, заснованим на бродінні рослинних компонентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *