Чудові властивості чаю були відкриті в Китаї вже понад три тисячоліття тому. Цей напій широко застосовувався і продовжує застосовуватись у традиційній китайській медицині. Крім того чай допомагає створювати неповторний стан спокою, зосередженого споглядання та спостереження за собою та зовнішнім світом. Людина, яка зважилася долучитися до чайного світу, має виявити особливу увагу та повагу до правил заварювання та взаємодії з чайною камелією. Існує ряд чайних табу, які не варто порушувати. Їх ми сьогодні й розглянемо.
1. За часів Стародавнього Китаю вважалося, що випивши чай на голодний шлунок, людина впускає холодну сутність чаю в селезінку та шлунок. І ця суть охолоджує їх. Сьогодні багато досліджень підтверджують цей напівлегендарний забобон.
2. Існує думка, що пити чай потрібно дуже гарячим. Така звичка призводить до різних хвороб через сильну стимуляцію шлунка, підвищену чутливість шлункових стінок.
3. Чай не любить крайнощів, тому холодний, як і дуже гарячий, негативно впливає на організм.Охолоджуючи, чай втрачає свої корисні речовини та сприяє застою холоду та скупченню мокротиння в організмі. В ідеалі чай має бути теплим.
4. Любителі міцного чаю по суті п’ють каву. Кава? У чаї, як і в каві, міститься кофеїн. Разом з різким смаком, характерною гіркуватістю, ви отримуєте ще й вивільнення кофеїну, який може призвести до головного болю та безсоння.
5. Чим довше заварюється чай, тим більше окислюються речовини, що містяться в ньому, чай втрачає свою прозорість, смак і аромат. Крім того, напій може піддаватися впливу різних грибків і бактерій, що негативно позначається на організмі.
6. Пити чай перед їжею та після неї – звичка, що загрожує зниженням чутливості смакових рецепторів та порушенням засвоєння білків. Найкраще ввести інтервали між чаєм та їжею в 20-40 хвилин.
7. Ліки потрібно запивати виключно чистою водою.Змішавши лікарські речовини з чаєм, ви отримаєте той же танін заважає лікам бути правильно засвоєним організмом, тому що через взаємодію з ним вони дають осад.
8. Пити вчорашній чай, по-перше, несмачно, по-друге – небезпечно через появу в ньому мікроорганізмів і бактерій, втрати своїх корисних якостей.
Зважаючи на ці прості побажання, ви зможете підвищити рівень сприйняття чаю, краще відчути чайний стан та отримати максимальну користь від цього чарівного напою.